06.05.2024, 16:24
Реферати українською мовою!
| RSS
Меню сайту
Реферати
Аудит [3]
Банківська справа [14]
Безпека життєдіяльності [15]
Біологія [33]
Біржа [1]
Бух. облік [5]
Військові (ДПЮ) [60]
Географія [39]
Геодезія [1]
Геологія [8]
Державне регулювання [8]
Інше [19]
Екологія [69]
Економіка [213]
Іноземні мови [34]
Історія [129]
Комп’ютерні технології [21]
Культура [8]
Література [9]
Макроекономіка [3]
Маркетинг [11]
Математика [9]
Медицина [6]
Міжекономічні відносини [10]
Менеджмент [10]
Мікроекономіка [9]
Мововедення [10]
Музика [6]
Педагогіка [7]
Політ економія [10]
Політологія [10]
Право [10]
Підприємництво [3]
Психологія [10]
Реклама [3]
Релігія [10]
Соціологія [10]
Фізика [9]
Філософія [10]
Фінанси [10]
Хімія [7]
Економіка підприємства [10]
Економічна теорія [10]
Наше опитування
Де Ви навчаєтеся?
Всього відповідей: 1027
Головна » Файли » Географія

Землезнавство

[ Скачати з сервера (5.9 Kb) ] 20.11.2007, 20:35
Землезнавство
1. Хімічний склад грунту і його практичне значення.
2. Генетико-морфологічна будова і властивості дерново-підзолитистих грунтів Українського Полісся.

1. Хімічний склад грунту і його практичне значення.
Грунти утворюються під впливом клімату, живих організмів, складу і будови материнських гірських порід, рельєфу місцевості і віку території. Від клімату залежить кількість опадів, що впливає на розвиток рослинності, життєдіяльність мікроорганізмів, розчиння різних сполук у грунті та їх переміщення. Температура впливає на перебіг хімічних і біохімічних реакцій.
У результаті взаємодії багатьох складних процесів формується хімічний склад грунту.
Грунт складається з різноманітних мінеральних, органічних та органо-мінеральних сполук.
Найважливішою складовою частиною грунту є гумус – перегній. Він утворюється з органічних рослинно-тваринних рештов, які щорічно потрапляють у грунт і під впливом життєдіяльності мікроорганізмів розкладаються й синтезуються.
Хімічний склад грунту суттєво впливає на його родючість, на його фізичні та біологічні властивості.
Рослинний опад в лісах і відмерла трав’яна рослинність після розкладу мікроорганізмами дають багато органічної речовини, збільшуючи потужність грунту. Частково гумус мінералізується і знову під впримом мікроорганізмів переходить в доступні рослинам мінеральні сполуки.
Грунт містить мікроелементи (азот, фосфор, калій, кальцій, магній, сірку, залізо та ін.) і мікроелементи (бор, марганець, молібден, мідь, цинк та ін.), які рослини споживають у невеликих кількостях. Їх співвідношення і визначає хімічний склад грунту. Він залежить від вмісту елементів в материнській породі, кліматичних факторів, рослинності. Чим більше зволожений грунт, тим переважно бідніше мінеральними сполуками її верхні горизонти.
Хімічний склад грунту постійно видозмінюється під впливом життєдіяльності організмів, клімату, діяльності людини. При внесенні добривами грунт збагачується живильними речовинами.
В залежності від наявності тих чи інших хімічних елементів виділяють кислотність грунту. Основне природне джерело кислотності грунту – органічні кислоти. Вони утворюються при розкладі рослинних залишків мікроорганізмів без доступу повітря і просочуються в товщу грунту з атмосферною вологою. Підкислення грунту відбувається також, коли осади вимивають кальцій і магній з кореневоживого шару. Кислоти можуть накопичуватися в грунті і від систематичного застосування так званих фізіологічних кислотних добрив (сульфат амонія, хлористий амоній тощо).
Кислотність грунту визивають іони водню, які утворюються при дисоціації кислот і гідролітичних кислих солей, а також поглинуті самими дрібними частинками грунту – коллоідами, які можуть переходити в ґрунтовий розчин.
Підвищення кислотність негативно впливає на ріст і розвиток більшості культурних рослин, заважає сприятливому ходу мікробіологічних процесів в грунті. Особливо чутливі до підвищенної кислотності люцерна, пшениця, кукурудза та ін.
Також виділяють серед хімічних явищ пов’язаних з грунтом засолення грунтів.
Засоленням грунтів називається збільшення переважного вмісту легкорозчинних солей в грунті (понад 0,25%), що призводить до утворення солонцюватих і солончакових грунтів.
Розумне регулювання хімічного складу грунту може підвищувати родючість грунту, і навпаки, невміле використання мінеральних добрив, неправильна обробка грунту – може змінити хімічний склад грунту в негативну сторону і стати причиною спустошення родючих земель.



2. Генетико-морфологічна будова і властивості дерново-підзолитистих грунтів Українського Полісся.
Кожній природній зоні властивий свій ґрунтовий покрив, який характеризується тілький йому властивою генетико-морфологічною будовою.
На рівнинній частині України виділяють три основні грунтові зони: дерново-підзолистих, сірих лісових і чорноземних грунтів. Грунти гірських областей мають вертикальну поясність.
На півночі України – в зоні Українського Полісся – під дубово-сосновими лісами з розвинутим трав’яним покривом формуються дерново-підзолисті грунти, які мають слабкий і середній ступінь підзолистості.
Хід пізолотворчого процесу такий. Під пологом мішаного лісу на поверхні грунту завжди лежить шар лісової підстилки. В ній відбувається безперервний процес розкладання органічних решток, нагромадження гумусних речовин. Але оскільки в лісах відбувається переважно низхідний рух вологи, гумусові легкорозчинні речовини з верхнього шару переміщуються на значну глибину і там осідають. Завдяки цьому верхній, гумусовий, горизонт має сіре забарвлення.
Дерново-підзолисті грунти, як правило, гумусу містять тільки 1-3%, мають кислу реакцію, потребують вапнування. При внесенні органічних та мінеральних добрив стають родючими.
Використана література:
1. Екологічний енциклопедичний словник / Під заг. ред. І.І.Дедю. – Кишинів, 1990.
2. Энциклопедический словарь юного земледельца. – М., 1988.
3. Застафний Ф.Д. Географія України. – Львів, 1996.

Категорія: Географія | Додав: ref
Переглядів: 1457 | Завантажень: 402 | Рейтинг: 0.0/0 |
Рекламні посилання
Пошук по сайту
Пошук
Друзі сайту
Статистика
Copyright R-tem © 2024Сайт управляється системою uCoz